12 najljepših plaža u Zadru i okolici

ZADAR, hrvatski grad u sjevernoj Dalmaciji poznat po svojoj povijesti, arhitektonskoj i kulturnoj baštini te prekrasnim plažama.

Evo popisa 12 najljepših plaža u Zadru i okolici:

1. Kolovare

Photo: Mariusz Prusaczyk / Dreamstime.com


To je najpoznatija i najveća plaža u Zadru. Ova gradska plaža nalazi se južno od grada samo 500 m od centra. More je vrlo čisto, priroda očuvana, plaža označena Plavom zastavom. Nudi sportske terene, mogućnost najma opreme, mnogo barova. Kolovare su plaža za sve dobne skupine jer ima i hlada. Ova plaža je pogodna i za osobe s invaliditetom.

2. Puntamika

Puntamika je šljunčana plaža u centru Zadra koja nudi jedan od najljepših zalazaka sunca na svijetu! More nije jako duboko, au blizini plaže nalazi se mali restoran. S plaže se pruža prekrasan pogled na romantični svjetionik Lanterna i stari dio Zadra.

Photo: Xbrchx / Dreamstime.com

 

3. Borik

Borik je jedna od najpoznatijih plaža u Hrvatskoj. Ova šljunčana plaža proteže se duž poluotoka. Plaža nudi mnogo aktivnosti (jetski, parasailing, pedaline…), kafići i restorani. Pristup mu se naplaćuje.

Photo: Xbrchx / Dreamstime.com

 

4. Ljubač

Riječ je o pješčanoj plaži koja se nalazi u Ljubaču, malom mjestu u općini Ražanac, 15 minuta udaljenom od Zadra. More je prozirno, a atmosfera rajska. Plaža Ljubač je ogromna i malo poznata, privlačna onima koji vole uživati ​​u netaknutoj prirodi i osami. More je plitko i nema opreme za iznajmljivanje.

Photo: Wikipedia


5. Kraljičina plaža

Nalazi se u Ninu, nekadašnjem hrvatskom kraljevskom gradu, 18 km od Zadra. Kraljičina plaža je izvanredna plaža s finim bijelim pijeskom, tirkiznom vodom i prekrasnim pogledom na otoke i planine. Bistro plavo more ovdje je plitko, a plaža je pogodna za obitelji s djecom. Mnoge aktivnosti u ponudi su: toplice, tretmani, badminton, odbojka, windsurfing. Na rivi ima mnogo malih restorana. Dio tamošnje plaže prekriven je ljekovitim blatom jer je tamošnja voda vrlo bogata mineralima.

Photo: Xbrchx / Dreamstime.com


6./7. Petrčane & Pinija


Nalaze se u Petrčanima, 12 km od Zadra. To su šljunčane plaže, s plitkim kristalno čistim morem, borovom šumom i brojnim sadržajima za aktivan odmor. Plaža Pinija pripada hotelu Pinija, ali je pristup moguć. Ove plaže su pogodne za obitelji.

8. Sabunike

9. Zaton

Photo: Goran Šafarek / Dreamstime.com


Ova pješčana plaža nalazi se u sklopu kampa „Zaton Holiday Village“, u Zatonu, 12 km od Zadra. Prostire se na 1,5 km i nosi eko oznaku Plave zastave zahvaljujući čistom moru i očuvanoj prirodi. Plaža Zaton omogućuje bavljenje brojnim sportskim aktivnostima: tenis, picigin, odbojka, mini golf i stolni tenis te je prilagođena osobama s invaliditetom. Idealno je mjesto za obitelji s djecom.

10. Vrsi Mulo

Nalazi se u mjestu Vrsi Mulo, pokraj Nina. Ova divlja plaža duga je tridesetak kilometara i prostire se uz šumu. Postoje šljunčani, stjenoviti i pješčani dijelovi plaže. Pogodan je za one koji uživaju u opuštanju u potpunoj netaknutoj prirodi.


11. Zukve

Photo: CRO destinations

 

Nalazi se u naselju Zukve u blizini Nina. Dio plaže je pješčana, a drugi dio šljunčan. Postoji čak i betonska platforma. Na plaži možete iznajmiti opremu i rashladiti se u nekom od barova. Obiteljska je plaža, posebno pogodna za djecu i neplivače.

12. Duboka Draga

Duboka draga je prekrasna plaža u uskoj stjenovitoj uvali koja zadire duboko u kontinent. Udaljen je samo 10 minuta hoda od centra Vrsi, gradića u okolici Zadra. To je šljunčana plaža, raj za one koji vole netaknutu mediteransku prirodu.

Izvor: https://crodestinations.com